Există patru tipuri importante de scorpion în Brazilia, dar istoric doar în zonele rurale, scrie Daily Mail.
Noua infestare cu scorpioni este un exemplu perfect de cât de imprevizibilă poate deveni viaţa omului modern. Circa 2,5 miliarde de oameni în întreaga lume, din Mexic până în Rusia, trăiesc cu scorpioni, care de obicei preferă habitate uscate şi calde.
Dar oraşele din Brazilia pot fi habitate perfecte pentru aceste artropode, conform experţilor. Oferă adăpost în reţelele de canalizare, destulă apă şi hrană şi nu există prădători naturali. Scorpionii, precum gândacii cu care se hrănesc, sunt extrem de adaptabili.
Pe măsură ce clima în Brazilia devine din ce în ce mai fierbinte, scorpionii se răspândesc în întreaga ţară, inclusiv în statele sudice, unde până acum erau extrem de rari.
Numărul de oameni înţepaţi de scorpioni în Brazilia a crescut de la 12.000 în anul 2000 la 140.000 anul trecut, conform Ministerului Sănătăţii.
Multe înţepături de scorpion sunt extrem de dureroase, dar nu fatale. Pentru copii, totuşi, sunt periculoase şi necesită îngrijire medicală.
În 2017, au murit 88 de oameni în urma înţepăturilor, dintre care cei mai mulţi copii, iar publicaţia braziliană O Globo a subliniat lipsa serviciului medical adecvat în localităţile mai mici.
În Americana, o zonă de circa 200.000 de oameni din Sao Paulo, echipele de experţi au capturat mai mult de 13.000 de scorpioni anul trecut – echivalentul de un scorpion la 15 oameni. Mai rău, specia care i-a terorizat pe brazilieni este scorpionul galben, extrem de veninos, numit Tityus serrulatus.
Se reproduce prin ceea ce se cheamă partenogeneză, unde o femelă generează copii de două ori pe an, fără să fie nevoie de intervenţia masculului.
Fiecare partenogeneză poate duce la 20-30 de descendenţi. Deşi mulţi vor muri în primele zile şi săptămâni de viaţă, efortul de a scăpa oraşele braziliene de această specie va fi herculean, dacă nu chiar imposibil de dus până la capăt.
Cauzele care se află la baza problemei este administrarea defectuoasă a deşeului, salubrizarea inadecvată, urbanizarea accelerată şi schimbarea climatică. Astfel, cel mai probabil, este prea târziu să se oprească răspândirea scorpionilor în oraşele braziliene.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Magnificul atac al unui scorpion, filmat cu încetinitorul (VIDEO)